Hvor langt er du på vei? Prøv vår svangerskapskalkulator
Fastsette termindato

Hvordan fastsette termindato?

Det finnes flere ulike metoder for å fastsette svangerskapslengde og termin. I Norge har vi siden 1984 brukt et verktøy som er basert på målinger av hodeomkrets og beregning av fødselstermin – Terminhjulet.

Fastsette termin med terminhjulet

Ny forskning tyder på at svangerskapslengden basert på siste menstruasjon er 283 dager, som er lagt til grunn i terminhjulet.
Ved å sette termin med terminhjulet må man vite:

  • Sikker første dag i siste menstruasjon.
  • Regelmessige menstruasjonssykluser med 28 dagers intervall.
  • Ikke brukt prevensjon opp mot svangerskapet eller hatt en spontanabort, ca 6 måneder.

Da kan vi beregne svangerskapslengden (gestasjonsalderen) temmelig nøyaktig. Allikevel kan eggløsningen utebli eller forskyves, og rundt eggløsningstiden kan spermiene overleve opp mot 5-7 dager.

Terminhjul

Fastsette termin med ultralyd

Ved fastsettelse av termin med ultralyd bør dette gjøres innen uke 22, fordi etter uke 22 vil estimatet bli mer usikkert på grunn av større variasjon i fosterets vekst. Det man måler er hodeomkrets og lårbenet. Magemålet skal også måles opp mot gestasjonsalderen.

Etter uke 22 er en sikker siste menstruasjon bedre enn ultralyd. I Norge gir vi et tilbud til alle gravide om en rutine screening, formålet med denne undersøkelsen er å fastsette termin og se om fosteret utvikler som som forventet med en anatomisk gjennomgang.

Ved tidlig ultralyd kan vi estimere svangerskapslengden med mål av CRL (Crown-rump-length), altså avstand fra hode til rumpe.

Endelig termin fastsettes ved ca 18 uker. For at ultralyd skal være et meningsfylt og nyttig verktøy i svangerskapsomsorgen er det viktig man bruker standardiserte metoder og referansematerialet som er utarbeidet for det formål og den populasjon de anvendes på.

CRL med ultralyd
Foto: Eksempel på måling av CRL (Crown-rump-length) med ultralyd

Hvorfor er det viktig å fastsette termindato?

Nøyaktig kjennskap til svangerskapets alder er helt essensielt ved vurdering av fosterets størrelse og vekst. Spesielt viktig er det i kliniske situasjoner som for eksempel nedre grense for selvbestemt abort, øvre grense for senabort, situasjoner med truende prematur fødsel og overtid.

Svangerskapets varighet er også viktig i forhold til vekstavvik. Ultralyd er anbefalt som den beste metode til aldersbestemmelse av fosteret fordi det gir færre overtidige fødsler og færre tilfeller av kunstig igangsatte fødsler på grunn av overtid.

FAM Klinikk bruker ultralyd til å bestemme barnets alder (gestasjonsalder) og beregner fødselstidspunktet (termindato) ved hjelp av terminhjulet.

Les mer om våre ultralydundersøkelser

Weronica Roksvåg
Ledende jordmor ved FAM Klinikk

Weronica Roksvåg
Del innlegget
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on print
Share on email
FAM Klinikk

FAM Klinikk AS - Org. nummer 926 164 899

Vi bruker cookies for å forbedre brukeropplevelsen og vise tilpassede tilbud. Se mer informasjon i våre retningslinjer for personvern.