Hvor langt er du på vei? Prøv vår svangerskapskalkulator
Fastsette termindato

Hvordan fastsette termindato?

Det finnes flere ulike metoder for å fastsette svangerskapslengde og termin. I Norge har vi siden 1984 brukt et verktøy som er basert på målinger av hodeomkrets; Terminhjulet.

Fastsette termin med terminhjulet

Ny forskning tyder på at svangerskapslengden basert på siste menstruasjon er gjennomsnittlig 283 dager, og dette er lagt til grunn i terminhjulet.
Ved å sette termin med terminhjulet må man vite:

  • Sikker første dag i siste menstruasjon.
  • Om det er regelmessige menstruasjonssykluser på 28 dager.
  • At man ikke har brukt prevensjon opp mot svangerskapet eller hatt en spontanabort siste 6 måneder.

Da kan svangerskapslengden (gestasjonsalderen) bestemmes temmelig nøyaktig. Når det ikke stemmer kan det for eksempel være at tidspunktet for eggløsningen har blitt forskjøvet og det faktum at sædcellene kan overleve i skjeden opp mot 5-7 dager.

Terminhjul

Fastsette termin med ultralyd

Fastsettelse av termin med ultralyd bør gjøres innen uke 22, fordi etter uke 22 vil estimatet bli mer usikkert på grunn av større variasjon i fosterets vekst. Det man måler er hodeomkrets, lårbenslengden og mageomkretsen.

Etter uke 22 er en sikker siste menstruasjon bedre enn ultralyd. I Norge gis det et tilbud til alle gravide om en rutinescreening der formålet er å fastsette termin og se om fosteret utvikler som som forventet og man gjør en vurdering av fosterets anatomi.

Ved tidlig ultralyd kan vi estimere svangerskapslengden med mål av CRL (Crown-rump-length), altså avstand fra hode til rumpe.

Endelig termin fastsettes ved ca 18 uker. For at ultralyd skal være et meningsfylt og nyttig verktøy i svangerskapsomsorgen er det viktig man bruker standardiserte metoder og referansematerialet som er utarbeidet for formålet.

CRL med ultralyd
Foto: Eksempel på måling av CRL (Crown-rump-length) med ultralyd

Hvorfor er det viktig å fastsette termindato?

Nøyaktig kjennskap til svangerskapets alder er helt essensielt ved vurdering av fosterets størrelse og vekst for å oppdage vekstavvik. Spesielt viktig er det i kliniske situasjoner som for eksempel når det gjelder nedre grense for selvbestemt abort, øvre grense for senabort, situasjoner med truende, for tidlig (prematur) fødsel og overtid.

Ultralyd er den beste metoden til aldersbestemmelse av fosteret og er viktig for å forebygge overtidige fødsler.

FAM Klinikk bruker ultralyd til å bestemme barnets alder (gestasjonsalder) og beregner fødselstidspunktet (termindato) ved hjelp av terminhjulet.

Les mer om våre ultralydundersøkelser

Weronica Roksvåg
Ledende jordmor ved FAM Klinikk

Ultralydjordmor Weronica Roksvåg
Del innlegget