Hvor langt er du på vei? Prøv vår svangerskapskalkulator
Gender reveal med vurdering av kjønn ved ultralyd fra uke 14

Ultralyd for vurdering av kjønn fra uke 14 - Gender reveal

Ultralydteknologien har fundamentalt forandret vår evne til å vurdere fosterets helse og utvikling under graviditet. En av de mest spennende, og ofte ivrig ventede øyeblikkene for mange vordende foreldre, er muligheten til å oppdage kjønnet til deres ufødte barn. 

I en tid hvor teknologisk fremskritt er stadig akselererende, er det viktig å forstå nøyaktigheten og mulige usikkerheter knyttet til tidlig kjønnsbestemmelse ved bruk av ultralyd.

Selv om det av og til er mulig å se tidligere, vil de aller fleste behandlere med ultralydkompetanse vente til uke 14+0 med å opplyse om kjønn. Årsaken er at treffsikkheten før dette tidspunktet kan variere, avhengig av en rekke faktorer.

Mer enn 90% treffsikkerhet fra uke 14

Nyere studier viser at treffsikkerheten for kjønnsbestemmelse ved ultralyd i den 14. svangerskapsuken er mer enn 90%. Selv om dette må kunne anses som et ganske sikkert resultat, er det viktig å være klar over at det alltid er en viss grad av usikkerhet involvert. 

Hvis man tar utgangspunkt i 90% treffsikkerhet, betyr det at så mange som 1/10 vil kunne være feil. Resultatene kan fortsatt bli påvirket av individuelle variasjoner, som fosterets størrelse, bevegelighet og væsken rundt fosteret. En korrekt og trygg tolkning av ultralydbildene krever spesialisert opplæring og erfaring.

I den endelige analysen er det verdt å huske at hovedformålet med ultralyd i svangerskapet ikke bare er å bestemme kjønnet, men først og fremst å vurdere fosterets helse og utvikling. Mens kjønnsbestemmelse kan være en spennende del av svangerskapsreisen, bør det alltid være sekundært til det primære formålet med ultralyd: 

å sikre en sunn utvikling for det ufødte barnet.

Hos FAM tilbyr ultralydjordmødre gender reveal!

Les mer om våre ultralydundersøkelser

Patrick Wullum
Daglig leder

Bestill time for tidlig ultralyd hos Fam

Gender reveal fra uke 14!

Se ledige tider og bestill direkte!

Del innlegget